AMD Ryzen İşlemciler

AMD Ryzen İşlemciler'e geçmeden önce; çok uzun bir aradan sonra tekrar birlikte olmanın ve yine yeni nesil AMD işlemcilerin tanıtımını yapmanın heyecanı ve mutluluğu içerisindeyim. Aradan geçen yaklaşık 8 yılda hem Intel'den hem de AMD'den bir çok işlemci geldi ve geçti ama hiç birisi AMD'nin 2017 yılının 2. çeyreğinde çıkan ve çıkacak olan RYZEN işlemcileri kadar heyecanlandırmadı kimseyi, özellikle de AMD Fan Boy'ları.
Geçtiğimiz haftalarda AMD, oldukça sarsıntılı bir şekilde AMD RYZEN 7 serisi işlemcilerini piyasalara sürdü ve ortalığı kasıp kavurdu. Çünkü ezelinden beridir Intel ile karşılaştırılıp performans olarak hep geride gösterilen AMD, denk seri olarak kabul bütün Intel işlemcileri geride bırakmayı başardı. Yani 2017 ile gelen RYZEN serisi ile AMD, artık sadece fiyat konusunda değil, performans olarak da Intel'i geçmeyi başarmış oldu. AM4 çipsetine sahip olan Ryzen'ler DDR4 ram desteği sunmaktadır. Yani elinizde DDR4 destekli Ram ve AM4 çipsetli anakart yoksa mecburen bu iki parçayı da değiştirmek durumundasınız. Bu sayede "AMD Ryzen işlemci için anakart" konusuna da kısacık bir giriş yapmış olduk en azından çipset belirterek.

Şu anda yani 09.04.2017 itibariyle AMD RYZEN 7 serisi işlemciler raflardaki yerlerini aldı ve satışları son hız devam ediyor. İşte bu işlemcileri kısaca tanıyacak olursak;

AMD RYZEN 7 1700: 2017 Nisan itibariyle AMD'nin en üst segmentinin ilk işlemcisi yani diğer 2 işlemciye göre fiyatı ve peformansı biraz daha düşük ama kesinlikle muazzam bir işlemcidir. Ortalama ev kullanıcıları için her ne kadar gereksiz görsem de eğer RYZEN 7 almakta kararlıysanız diğer ikisi yerine bunu tercih etmeniz her yönden çok daha mantıklı olacaktır.

AMD RYZEN 7 1700X: Düz 1700'e göre az biraz daha pahalı ve çok az daha performanslı. Ama olay şu ki aradaki fiyat farkına değecek bir performans farkı asla yok! Yani bunu değil de düz 1700 almanız her açıdan daha iyidir.

AMD RYZEN 7 1800X: Şu an için AMD'nin en üst seviye ve en iyi performanslı işlemcisidir kendisi, yani en iyisi budur şu an için. 1700 ve 1700X işlemcilerinden gözle görülür derecede performans ve buna bağlı olarak da fiyat farkı vardır. Daha çok profesyonel olarak kullanım için tasarlanmıştır ve ortalama ev kullanıcıları için son derece gereksizdir çünkü tam performansını asla göremeyeceklerdir. Bu işlemci şuan için Intel'in bütün işlemcilerinden daha performanslıdır.

Şuan tarih 9 Nisan 2017 ve söylentilere göre AMD Ryzen 5 serisi işlemcilerin yaklaşık 1 hafta sonra piyasaya sürüleceği tahmin ediliyor ama biz yabancı kaynakları da iyice inceledikten sonra hem teknik hem de fiyat olarak küçük çaplı bir araştırma yapabildik ve bunu sizinle paylaşıyoruz.

AMD RYZEN 5 1400: 4 fiziksel çekirdek ve 8 izlekten oluşan işlemcimiz 3.2-3.4 GHz aralığında. Bu işlemci 2017 itibari ile piyasanın en iyi 4 çekirdekli işlemcisinden ilkidir. Bir sonrakine göre doğal olarak biraz daha ucuz ve çok az düşük performanslıdır. Ama ortalama bir ev kullanıcısı için de tam olarak biçilmiş kaftandır. AMD RYZEN 5 1400 Fiyatı/Ücreti: 650 TL civarı olacaktır.

AMD RYZEN 5 1500X: Bu da düz 1400 gibi 4 fiziksel çekirdek ve 8 izlekten oluşuyor ayrıca 3.5-3.7 GHz aralığında çalışmaktadır. Görünen o ki 1400 ile arasındaki tek fark frekans aralığı. Eğer yüksek frekans isteyen oyunlar oynamıyorsanız bu işlemci yerine düz 1400 olanını almanız çok daha mantıklıdır, zira bu tarz oyunlar harici frekans çok da elzem bir durum değildir. AMD RYZEN 5 1500X Fiyatı/Ücreti: 750 TL civarı olacaktır.

AMD RYZEN 5 1600: Yeni nesil 2017 model 6 çekirdekli ilk işlemcimizdir kendisi. 6 çekirdek ve 12 izlekten oluşmaktadır arıca 3.2-3.6 GHz aralığında çalışmaktadır. Kendisi çıktığı gibi bütün Intel i5 işlemcileri ve hatta bazı Intel i7 işlemcileri bile tarihe gömecek olan 2 işlemciden birincisidir. 2018 itibariyle bazı oyunlar 6 çekirdekli işlemciler ile daha performanslı çalışacağını açıklasa da yine de biraz daha zaman var gibi görüyor. Fakat eğer bütçeniz varsa ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde en iyi oyunlar konusunda bile zahmet çekmek istemiyorsanız tercih sebebi olabilir kendisi. Bu işlemciyi aldıktan sonra en az 5 yıl hiç bir konuda sıkıntı çekmeyeceğiniz neredeyse garantidir. AMD RYZEN 5 1600 Fiyatı/Ücreti: 850 TL civarı olacaktır.

AMD RYZEN 5 1600X: Frekans hızları haricinde belki de düz 1600 ile arasında hiç bir fark olmayan işlemcidir. Bu işlemimiz de 6 çekirdek ile 12 izlekten oluşuyor ve 3.6-4.0 GHz aralığındadır. Eğer siz bir ortalama ev kullanıcısıysanız ama illaki 6 çekirdek işlemci istiyorsanız bunun yerine düz 1600 olanı tercih edin lütfen. Eğer siz sıkı bir oyuncuysanız ama frekans aralığı sizin için önemliyse 2 seçenek var: Eğer bilinçliyseniz ve O.C (OverClock) yapmayı biliyorsanız düz 1600 ile O.C yapıp istedğiniz frekans hızına getirebilirsiniz. Eğer O.C hakkında bilginiz yoksa son çare olarak bu işlemciyi düşünün derim ben. AMD RYZEN 5 1600X Fiyatı/Ücreti: 950 TL civarında olması bekleniyor.

Yukarıda AMD RYZEN 5 ve AMD RYZEN 7 serisi işlemcileri dilimiz döndüğünce sizin için daha kolay hale getirmeye çalıştık. Sizin öncelikle yapmanız gereken şey bilgisayarınızı hangi amaçla kullanacağınızı tespit etmenizdir. Bunu algıladıktan sonra hangi işlemciyi seçeceğinizi anlattıklarım ışığında değerlendirebilirsiniz.