Anakartlar

Anakartlar, bütün bilgisayar bileşenlerini (işlemci, ram, ekran kartı ...) üzerinde barındıran yapılardır. Bu yüzden bilgisayarımızın bütün parçaları anakartımızla uyumlu olmak zorundadır, yoksa ya beklediğimiz performansı anakartın özellikleri yüzünden elde edemeyebiliriz ya da daha da kötüsü diğer parçalarımız anakartımızla uyumlu olmadığı için bilgisayarımızı çalıştıramayabiliriz.


Hazır sistem bilgisayarlarda veya kısıtlı bütçe ile toplanan bilgisayarlarda en çok yapılan hata, anakartı ucuza almak uğruna iyi bir anakart alınmamasıdır. Bu durum; hem bilgisayarımızın performansının beklentinin altında kalmasına, hem de bilgisayarımızın geleceğe dönük olmamasına yol açar.

Bir bilgisayarın uzun yıllar kullanılacak olmasını da göz önüne aldığımızda birkaç yılda bir anakart değiştirmek bize pahalıya mal olacaktır. Topladığımız bilgisayarın geleceğe dönük yapıda olması demek, ileride parça değiştirmemiz gerektiğinde sistemi sıfırdan toplamamız gerekmemesi anlamına gelmektedir. Misal olarak işlemcimizi, ram'lerimizi, harddiskimizi veya ekran kartımızı değiştirmek istediğimizde o günün şartlarındaki parçalar anakartımıza uymuyorsa herşeyi sıfırdan almamız gerekir. Oysa anakartımızı geleceğe dönük özelliklerde seçersek, ileride hangi parçayı değiştirirsek değiştirelim anakartımız hepsine uyumlu olacak anlamındadır.

Blogumuzun amacı en ucuz fiyata en iyi performansı sağlamak olduğuna göre, önceki yazılarımızda işlemci seçiminizi AMD marka olarak yapmanızı tavsiye etmiştim. Sizin bu tavsiyeye uyup AMD marka bir işlemci alacağınızı varsayarsak, almanız gereken anakartın geleceğe dönük olması için şu özelliklerin bulunması gerekmektedir;

1- Anakartımız işlemci soket tipi olarak AM3 938 pin desteklemelidir,

2- Anakartımızın ram desteği DDR 3 olmalıdır,

3- Eğer ayrıyeten ekran kartı almayacaksak anakartımızda dahili (onboard) ekran kartı (VGA) olmasına dikkat edilmelidir,

4- Anakartımız harddisk olarak SATA 3 desteklemelidir,

5- Anakartımızda DVI, HDMI çıkışları bulunmalıdır,

6- Anakartımız PCI Express 2.0 destekli olmalıdır (ekran kartı için).


Daha sonraki yazılarda anakart tavsiyeleri ve tavsiye ettiğim anakartlar hakkında bilgiler vermeye devam edeceğim. Ayrıca, anakart alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunu okumanızı da tavsiye ederim.


Bilgisayar Toplama Rehberi