AMD İşlemcilerle Uyumlu Anakartlar

AMD işlemcilerle uyumlu anakartlar anlatımına geçmeden önce kısa bir hatırlatma yapmak istiyorum. Önceki yazılarda da belirttiğim gibi bloğumuzun amacı en uygun fiyata en performanslı bilgisayarı toplamak olduğuna göre, işlemcimizi AMD seçmek fiyat/performans açısından en mantıklısı olacaktır, bunun nedenini "işlemci alırken dikkat edilmesi gerekenler" yazısında anlatmıştım. Yine diğer bir yazımız olan "AMD İşlemciler" konusunda da; günümüz itibariyle alınabilecek AMD işlemcileri, orta düzey modellerden profesyonel seviye modellere kadar hepsini belirtmiştim.
İşlemciler sitesinde yer alan "AMD işlemciler için anakartlar" konusuna da bir göz atabilirsiniz.

Buna göre alınabilinecek en orta düzey işlemci olan AMD Athlon II x3 440 modelinden, AMD Phenom II x6 1090T modeline kadar olan bütün işlemciler "AM3 938 Pin işlemci soketi"nde bulunuyor. Yani AMD işlemcimiz için seçeceğimiz anakartın "işlemci soket tipi" AM3 938 Pin olmalıdır. Son olarak anakartımızın genel özelliklerini anlatan konumuz olan "anakart alırken dikkat edilmesi gerekenler" konusunda da; işlemci, ram, harddisk, ekran kartı, kasa gibi parçalarımızın anakartımızla olan uyumluluğunu ve hangi özellikleri barındırması gerektiğini anlatmıştım.

AMD işlemcilerle uyumlu anakart alırken; hem daha önce kullananların yorumları, hem de herhangi bir aksilikte doğacak garanti problemleri göz önüne alındığında, anakartın markasını dikkate almak bizim yararımıza olacaktır. Şuan için en uygun 2 tane anakart markası vardır; Asus ve Gigabyte. Anakartımızı Asus veya Gigabyte marka seçersek ileride doğabilecek problemleri en aza indirgemiş oluruz. Ancak Gigabyte anakartlar, zaman zaman ram'ler ile uyumsuzluk çıkarabiliyor. Asus anakartlar hemen hemen her ram'i desteklerken, Gigabyte anakartlar ram konusunda çok seçici olduğundan uyum problemleri çıkabilir. Asus veya Gigabyte anakartlardan hangisini seçerseniz seçin ram uyumlukluk listelerine göz atmayı unutmayın.

Önerebileceğim en ideal anakartlar şunlardır;


1- MSI 785GM-E51: Düşük ve sınırlı bütçeler için tam bir fiyat/performans ürünüdür. Barındırdığı özellikler sayesinde her türlü kullanımınıza cevap verecek kapasitede olmasının yanı sıra; E-Sata, Sata 2 ve DDR 3 gibi özelliklerinin olması da yeni nesil bir anakart olduğunun göstergesidir.

2- ASUS M4A88TD-M: Etkili performansının yanı sıra bütçeye uygun oluşu, yeni nesil oluşu ve geleceğe dönük oluşuyla da dikkat çekiyor. Biraz daha performanslı/geleceğe dönük orta seviye anakarttır.


3- ASUS M4A88TD-M EVO: ASUS M4A88TD-M ile aralarında çok fazla fark olmamasına rağmen geleceğe uyumu daha yatkındır ve artı olarak üzerinde dahili olarak USB 3.0 desteği bulunmaktadır. Orta seviye bir anakarttır.

4- Asus M4A89GTD PRO/USB3: Bir anakartta olması gereken herşeyi fazla fazla barındıran ve bilgisayarınız için profesyonel anlamda performans sağlayan bir anakattır. Dahili USB 3.0 desteği, At Radeon HD 4290 ekran kartı ve çift ekran kartı destekleyen yapısıyla profesyonel denebilecek seviyede bir anakarttır.


Bilgisayar Toplama Rehberi