İşlemci Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşlemci (CPU), bilgisayarımızın 1. ana parçasıdır, yani sistemin beynidir. Bu yüzden bir bilgisayar alırken ve o bilgisayarı minumum 3-4 yıl kullanacağımızı varsayarsak alacağımız işlemci hem iyi performanslı olmalı, hem geleceğe dönük olmalı, hem de makul bir fiyatta olmalıdır. Aşağıdaki bütün örnekler 2010 model olduğundan kısaca özet geçelim; AMD soketleri: AM2, AM3, FX, FM2 ve AM4 olarak ayrılırlar. Son çıkan Ryzen işlemciler AM4 soketine aittir ve en yeni nesil işlemcilerdir.

Günümüzde Intel marka işlemciler daha ön plandadır. Son 10 yıl içerisinde evine bilgisayar alanların bilgisayarlarında %75 civarı Intel işlemci bulunmaktadır. Bunun nedeni; Intel firmasının reklam politikası ve hazır sistem bilgisayar satan firmalarla olan anlaşmasıdır. Yani buradan yola çıkarsak, en iyi işlemci Intel'dir anlamı KESİNLİKLE çıkmamalıdır ve artı olarak kaliteli ve geleceğe dönük bir Intel marka işlemci almak istediğimizde fiyatı çok uçuk seviyelerdedir. Yani standart bir ev bilgisayarı için yeni model bir Intel marka işlemci çok gereksiz ve çok pahalıdır.

AMD marka işlemcilerin ise fiyat bakımından tam anlamıyla "ev kullanıcılarına" hitap eden bir yapısı vardır. Reklamı ve piyasası Intel'den daha geride olmasına rağmen performans olarak Intel ile aralarında çok düşük farklar vardır.
Şöyleki; model olarak birbine denk Intel ve AMD işlemcileri (Intel i5 serisi vs AMD Phenom II x4 serisi veya Intel i7 serisi vs AMD Phenom II x6 serisi) arasında çok çok düşük performans farkları vardır ve bu farkları bir ev kullanıcısı, hangi oyunu oynarsa oynasın, hangi programı kullanırsa kullansın, yani kısacası ne yaparsa yapsın anlayamaz bile.

Performans olarak birbirine çok benzemelerine rağmen Intel marka bir işlemci popülerliği nedeniyle AMD marka bir işlemciden çok daha pahalıdır. Bu nedenle hemen hemen aynı performansı veren iki işlemci arasından AMD olanını seçmek çok daha mantıklı ve ucuzdur.

Toplayacağımız bilgisayarın hangi marka işlemciden oluşacağına karar verdiysek, sıra ona ugun bir anakart seçmeye gelir. Seçtiğimiz işlemci Intel ise Intel uyumlu bir anakart, seçtiğimiz işlemci AMD ise AMD uyumlu bir anakart almamız gerekir. Ayrıca işlemcilerin modelleri (serileri) birbirlerinden farklı olduğu için farklı "işlemci soket tipi"'nde olurlar.
Örnek olarak; seçtiğimiz işlemci AMD Phenom II x4 serisi ise, seçtiğimiz anakartın AMD destekli olması yetmez, işlemcimizin "işlemci soket tipi" hangisiyse aynı "işlemci soket tipi"'ni destekleyen bir AMD uyumlu anakart olması gerekmektedir. Yani AMD Phenom II x4 serisi için işlemci soket tipi "Soket 938 AM3" olduğuna göre "Soket 938 AM3" işlemci soket tipini destekleyen bir anakart bakmamız gerekir.

Özet olarak şu 2 ana maddeyi unutmamamız ve seçim yaparken MUTLAKA göz önünde bulundurmamız gerekmektedir;

1. Anakartın hangi işlemci markasını desteklediği
2. Anakartın desteklediği işlemcinin hangi işlemci soket tipini desteklediği

Son olarak; Performans bakımından bizi zor durumda bırakmayacak bir işlemci istiyorsak alınması gereken minimum işlemci AMD Ryzen 5 1400 olmalıdır. 2017 yılında çıkartılan bütün AMD Ryzen işlemciler AM4 soketindedir ve DDR4 ram destekleri vardır.