Ethereum Mining Madencilik: Ekran Kartı Önerisi

Mining Madencilik Rig Sistemi

Ethereum Mining Madencilik için Hangi Ekran Kartı kullanılmalıdır?

Ben bu işte yeni olduğum halde ve benim gibi RIG (rig) kurmak veya satın almak isteyenlerin ilk aklına gelen soru esasında budur çünkü bahsettiğimiz mining olayı tamamen GPU (ekran kartı) ile alakalı bir durumdur.
Şartlar ne olursa olsun, işlemci, anakart, hdd veya ram parçalarınız isterse dünyanın en iyileri olsun eğer mining madencilik yapacaksanız tek önemli olan donanım ekran kartıdır; diğer bahsettiğimiz bileşenler giriş seviye bile olsalar inanın hiç fark etmiyor. Misal verecek olursak ekran kartı hariç diğer parçaları DonanımHaber gibi sitelerin ikinci el bölümünden temin etseniz size taş çatlasa 500-1000 TL arasında mal olacaktır ama o rig sistemine takacağınız her kart başı en az 1400-1600 TL gibi bir rakamı gözden çıkartmak zorundasınız bu da demek oluyor ki 5 Rig'li bir mining sistemi kuracaksanız alacağınız sıfır 5 ekran kartına toplam 7000-8000 TL gibi bir bütçe ayırmanız gerekecek. Diğer parçalarla birlikte ortalama 9000 TL harcayarak aylık 1000 TL civarı kazandıran bir rig kurabilirsiniz. Bunlar tabii ki ortalama rakamlardır ama hemen hemen olay bu şekildedir. Peki biz hangi ekran kartını alırsak bu seviyelere çıkabiliriz diye düşünüyorsanız eğer işte kilit nokta da burası zaten. Konumuz Ethereum olduğuna göre bizim önerdiğimiz en fiyat/performans ekran kartları şunlardır;

5'li Rig veya 6'lı Rig için ekran kartı ne olmalı?

1- RADEON RX 470
2- RADEON RX 480
3- RADEON RX 570
4- RADEON RX 580

Ayrıca eğer çok yerde bahsedilen bu Mod ve OC olayını da yapabilirseniz çok rahat 1200 TL gibi değerlere çıkarabilirsiniz. Bu rakam tek gider olan elektrik masrafını düştüğümüzde elimize geçecek olan net değerdir. Şu an (01.09.2017) itibariyle RX 470 - RX 480 bulmak ciddi anlamda bir sıkıntı çünkü piyasada neredeyse yok bu kartlar ama onların yerine RX 570 - RX 580 kartları da kullanabilir aynı performansı belki de biraz daha fazlasını yakalayabilirsiniz. Ayrıca Rig'in tamamı aynı kart olmak zorunda da değil; bu yazmış olduğum 4 farklı kartı bir arada tek Rig'de toplayıp kullanabilirsiniz.

Ethereum Mining Madencilikten Ne Kadar Kazanırız? - Hashrate Kaç Ms/h Olmalıdır?

Bu yukarıda bahsetmiş olduğumuz 4 kart tam anlamıyla fiyat/performans canavarıdır ve elektrik gideri de diğer kartlara göre daha alt seviyelerde seyretmektedir. Bu GPU'lar kart başı Ethereum için ortalama 24-30 mh/s değer vermektedir; yani biz mod uygulamadan overclock yapmadan bile kullansak bize verecekleri minimum değer 24 mh/s olacaktır ki bu 5'li bir rig için 120 mh/s yapmaktadır ve bunun da şuan ki TL olarak karşılığı (elektrik masraflarını çıkarınca) en az 900 TL gibi bir orana denk gelmektedir ve bu bence oldukça iyi bir rakam.
Latest